Celal Yılmaz
Celal Yılmaz

Celal Yılmaz

CELÂL YILMAZ FOTOĞRAFÇILIK FAALİYETLERİNDEN  :

 

1963 Fotoğraf çekmeye ilkokul son sınıfta iken, polis memuru olan babası İbrahim Yılmaz'ın, Kodak Retinette 1A fotoğraf makinesi alması ile başladı.

 

Öğrencisi olduğu okulların fotoğraf çekimlerini yaptı. (1968 yılından itibaren Bakırköy Lisesi. 1974 yılından itibaren, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü fotoğrafları)

 

1976 yılında karanlık oda ve fotoğraf baskısı kurslarına katıldı ve 12 Aralık 1976 da kursunu tamamladı.

 

Görev yaptığı tüm okullarda fotoğrafçılık dersleri de verdi ve fotoğraf etkinlikleri hazırladı. Bu okullardaki öğrencileri fotoğraf dünyasına geçmelerine destek oldu. Ayrıca okul fotoğraflarını çekti.  Bu okullar Erzincan Sümerler Ortaokulu ve Erzincan Kız Meslek Lisesi. İstanbul Avcılar İnsa Lisesi. Özel Şişli Terakki Lisesi. Özel Florya Bilge Kağan Lisesi. Bakırköy Sabri Çalışkan Lisesi. Yeşilköy Özel 2001 Koleji. Özel Uğur Koleji. Özel Kültür Koleji. Bahçelievler Kocasinan Lisesi Müfredat ve Laboratuar  Okulu. Vefa Lisesi. İstanbul Erkek Lisesi. Bursa Uludağ Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü.   

 

1982 yılında İstanbul Fotoğraf Sinema Amatörleri Derneği İFSAK’a üye oldu. 1985-1990 yılları arasında İFSAK’ta yönetim kurulu üyesi ve dernek içindeki birimlerde yönetici oldu .

 

1991 - 1998 yılları arasında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün teklifi ve İstanbul Valiliği'nin onayı ile Ekim 1991 yılında, İstanbul Öğretmenleri Sosyal Kültürel Faaliyetler Merkezi'ne bağlı olarak, "İstanbul Öğretmenleri Fotoğrafçılık Birimi"ni kurdu. İstanbul Öğretmenleri Fotoğrafçılık Birimi kurulduğu yıldan 1998 yılına kadar birim başkanlığını yürüttü ve okullardaki fotoğrafçılık çalışmalarını yönlendirdi. Öğretmenlere fotoğrafçılık dersleri verdi.

        20-27 Haziran 1992 İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği, İstanbul Öğretmenleri 1. Kültür ve Sanat Şenliği'nde Fotoğrafçılık bölümü sorumluluğunu alarak, Türkiye'de ilk kez, değişik okullardaki öğretmenlerin çektikleri ve sanatsal kalite yönünden üst düzeydeki fotoğraflardan oluşan "Öğretmenler Fotoğraf Sergisi"ni hazırladı ve çok yerdeki sivil ve resmi sanat galerilerinde açtı.

        1993 - 1994 yılları arasında Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün hazırladığı Milli Eğitim Dergisi'nde fotoğraf editörü oldu.

       İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nde fotoğrafçılık alanında yaptığı çalışmalar arasından dergi yöneticiliği, basın yayın konusunda çalışmalar yaptı.

 

           1-30 Temmuz 1992 tarihleri arasında gösteriler yapmak amacı ile gittiği Fransa'da Türkiye'yi tanıtıcı fotoğraflarından oluşan gösteriler hazırladı.

           13 - 17 Mayıs 1996 Türkiye'de ilk kez Milli Eğitim dünyası içinde " İstanbul Öğretmenleri 1. Fotoğraf Haftası" adı altında fotoğraf etkinlikleri düzenledi. Bu etkinlik sanat dünyasında büyük ilgi ile karşılandı.

        1998 - 1999 öğretim yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan ve lise 1-2-3 sınıflarında okutulan tarih, coğrafya, edebiyat, inkilap tarihi kitaplarının teknik düzenleme ve fotoğrafçılıkla ilgili sorumluluğu ile görevlendirilerek fotoğrafların hazırlanmasında, fotoğrafları ve düzenlemeleriyle katkıda bulundu.

           16 - 18 Mayıs 1995 Sakarya Üniversitesi 1. Bahar Şenliği'nde rektörlüğün isteği üzerine  "Öğretmenler Fotoğraf sergisi  ve gösterilerini hazırladı.

 

           24 Aralık 1999 İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İFSAK kuruluşunun 40. Yıldönümünde, geçmiş yıllarda İFSAK yönetim kurullarında ve fotoğrafçılık alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle plaketle ödüllendirdi.

 

           26 Haziran 2009 Vefa Lisesi müzesi ve tarihinin aydınlatılmasında önemli yeri olan fotoğrafları düzenledi ve tarihiyle ilgili fotoğraf çekimleri yaptı.

     18 Mart 2011 İstanbul Lisesi'nin tarihini yansıtan İstanbul Lisesi Müzesi'nin açık müze bölümünün hazırlanmasında büyük katkıları oldu. Ayrıca fotoğraf düzenlemelerini yaptı.

       9 Mart 2013 Bakırköylü Sanatçılar Derneği BASAD tarafından derneğe yaptığı katkılar ve 10. Yılı nedeniyle “Bronz Üye Sertifikası”  verildi.

 

            ÖZGEÇMİŞ :

 

28 Aralık 1951 yılında annesinin köyü olan Erzurum Şenkaya’ya bağlı eski adı Vağaver, yeni adı Beşpınarlar köyünde doğdu. Babası merhum polis memuru İbrahim Yılmaz tarafından da Ardahan'da Hanak'a bağlı eski adı Saskara olan Koyunpınar köyünden.

             MEZUN OLDUĞU OKULLAR :

       1964 yılında Şirinevler İlkokulu’nu,  1967 yılında Bakırköy Ortaokulu’nu,  1972 yılında da Bakırköy Lisesi’ni bitirdi. Bir müddet bankada çalıştı.

       1974 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü’ne girdi ve piyano bölümünden mezun oldu. (Birinci sazı alto flüt, ikinci sazı soprano flüt)

 

     1976 yılında Ankara YIBA Çarşısında bulunan Yörükoğlu Fotoğraf Ajansı’nın karanlık oda ve fotoğraf baskısı kurslarına katıldı ve 12 Aralık 1976 da kursunu tamamladı.

       1997 yılında da Bursa Uludağ Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü’nden mezun oldu.   

 

                        GÖREV YAPTIĞI OKULLAR ;

Görev yaptığı tüm okullarda fotoğrafçılık dersleri de verdi ve fotoğraf etkinlikleri hazırladı. Bu okullardaki öğrencileri fotoğraf dünyasına geçmelerine destek oldu. Ayrıca okul fotoğraflarını çekti.

 

1978 yılında müzik öğretmeni olarak Erzincan'a tayin oldu. İki yıl boyunca Sümerler Ortaokulu ve Erzincan Kız Meslek Lisesi'nde görev yaptı. Ayrıca şehir stadında yapılan bayram ve özel törenlerde çalınacak müzikleri düzenledi ve yönetti.

 

1980 yılında İstanbul’a döndü ve 4 yıl Avcılar İnsa Lisesi’nde müzik öğretmeni olarak görev yaptı. 

 

1984-1995 öğretim yılında Özel Şişli Terakki Lisesi’nde müzik (ayrıca bağlama, org, fotoğrafçılık) öğretmenliği yaptı.

 

1995-1996 öğretim yılında Özel Florya Bilge Kağan Lisesi’nde müzik (ayrıca bağlama,org) öğretmenliği yaptı.

 

1996-1997 Öğretim yılında Bakırköy Sabri Çalışkan Lisesi’nde müzik öğretmeni olarak görev yaptı.

 

1997- 22 Ağustos 2002 öğretim yılları arası Bahçelievler Kocasinan Lisesi Müfredat ve Laboratuar  Okulu’nda müzik öğretmeni olarak görev yaptı.  

 

1963 Fotoğraf çekmeye ilkokul son sınıfta iken, polis memuru olan babası İbrahim Yılmaz'ın, Kodak Retinette 1A fotoğraf makinesi alması ile başladı. Ortaokul, Lise ve üniversitede iken okul fotoğraflarını çekti.

 

1976 Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nde öğrenci iken fotoğrafçılık ve karanlık oda kurslarına katıldı ve o yıl karanlık odasını kurdu. (İlk agrandizörü Krokus 3)

 

1980 yılında öğretmen olduğu Erzincan'dan tayini İstanbul'a çıkınca, İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İFSAK'a katıldı ve 25 Ekim 1982 yılında da üye oldu.

 

1980 yılından itibaren, üyesi olduğu Folklor Kurumu'nda değişik tarihlerde gösteriler yaptı. Ayrıca Folklor Kurumu üyelerinin fotoğrafçılık konusundaki çalışma ve etkinliklerine katkıda bulundu.  1985 - 1989 yılları arasında İFSAK'ta yönetim kurulu üyeliği  ve yönetimde etkin çalışmalarda bulundu. 1985-1990 İFSAK'ta Sergi-Gösteri ve Yarışma Birimi sorumlusu oldu.

     1985 - 1989 yılları arasında İFSAK'ın düzenlediği ayın fotoğraf yarışmalarına katılarak bir çok sayıdaki fotoğrafları birincilik, ikincilik ve sergilemeler alarak derecelere girdi. Ayrıca fotoğrafları, yurdumuzun değişik yerlerindeki fotoğraf sergisi ve etkinliklerinde sergilendi.

 

1985 - 1988 yılları arasında kurdukları 3 lü grupla İstanbul ve Bursa'da  değişik sanat galerilerinde sergiler açtı ve gösteriler yaptı.

 

1984 - 1995 yılları arasında görev yaptığı Özel Şişli Terakki Lisesi'nde müzik dışında da fotoğrafçılık kolunu yönetti.

 

22 Mayıs 1991 İkinci Zonguldak Fotoğraf ve Film Günleri'ne katıldı.

 

1 Haziran 1991 Üçüncü Antalya Saydam Şölenine katıldı.

 

1991 - 1998 yılları arasında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün teklifi ve İstanbul Valiliği'nin onayı ile Ekim 1991 yılında, İstanbul Öğretmenleri Sosyal Kültürel Faaliyetler Merkezi'ne bağlı olarak, "İstanbul Öğretmenleri Fotoğrafçılık Birimi"ni kurdu. Milli Eğitim Vakfı'nın Taksim Cihangir'de bulunan merkezinde yaptığı çalışmalar, 1995 yılından sonra Koşuyolu Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi ve Kültür Merkezi'nde sürdü. İstanbul Öğretmenleri Fotoğrafçılık Birimi kurulduğu yıldan 1998 yılına kadar birim başkanlığını yürüttü ve okullardaki fotoğrafçılık çalışmalarını yönlendirdi. Öğretmenlere fotoğrafçılık dersleri verdi.

 

4-10 Mayıs 1992 İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın düzenlediği Gençlik Günleri'nde kişisel fotoğraf sergisi açtı.

 

20-27 Haziran 1992 İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği, İstanbul Öğretmenleri 1. Kültür ve Sanat Şenliği'nde Fotoğrafçılık bölümü sorumluluğunu alarak, Türkiye'de ilk kez, değişik okullardaki öğretmenlerin çektikleri ve sanatsal kalite yönünden üst düzeydeki fotoğraflardan oluşan "Öğretmenler Fotoğraf Sergisi"ni hazırladı ve çok yerdeki sivil ve resmi sanat galerilerinde açtı.

 

1-30 Temmuz 1992 tarihleri arasında gösteriler yapmak amacı ile gittiği Fransa'da yaptığı Türkiye'yi tanıtıcı fotoğraflarından oluşan gösteriler hazırladı.

 

1993 - 1994 yılları arasında Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün hazırladığı Milli Eğitim Dergisi'nde fotoğraf editörü oldu.

 

27 Haziran 1993 İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği, İstanbul Öğretmenleri 2. Kültür ve Sanat Şenliği'nde Fotoğrafçılık bölümü sorumlusu oldu.

 

24 Kasım 1993 Türkiye'de ilk kez yurt çapında öğretmenlerarası fotoğraf yarışması hazırladı. Yurdun değişik bölgelerinde görev yapan 250 ye yakın öğretmen bu yarışmaya katılarak büyük ilgi gösterdi. 24 Kasım 1993 öğretmenler gününde Koşuyolu Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi ve Kültür Merkezi'nde ödül töreni ve fotoğraf sergisinin açılışını yaptı. Bu etkinlik sanat dünyasında büyük ilgi uyandırdı.

 

27 Haziran 1994 İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği, İstanbul Öğretmenleri 3. Kültür ve Sanat Şenliği'nde Fotoğrafçılık bölümü sorumlusu oldu.

 

10-18 Ocak 1995 Bursa Fotoğraf Derneği BUFSAD'ın düzenlediği 6. Fotoğraf Günleri kapsamında "Öğretmenler Fotoğraf Sergisi"ni hazırladı.

 

11 Nisan 1995 yılında Koşuyolu Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi ve Kültür Merkezi'nde yapılan Öğretmenler Kültür Sanat Şenliği'nde yöneticilik yaptı.

 

16 - 18 Mayıs 1995 Sakarya Üniversitesi 1. Bahar Şenliği'nde rektörlüğün isteği üzerine Adapazarı'nda Abasıyanık Kültür Merkezi'nde "Öğretmenler Fotoğraf sergisini hazırladı.

 

17 Mayıs 1995 Sakarya Üniversitesi 1. Bahar Şenliği kapsamında Adapazarı Abasıyanık Kültür Merkezi'nde saydam gösterisi yaptı.

 

13 - 17 Mayıs 1996 Türkiye'de ilk kez Milli Eğitim dünyası içinde " İstanbul Öğretmenleri 1. Fotoğraf Haftası" adı altında fotoğraf etkinlikleri düzenledi. Bu hafta içinde Türk fotoğraf dünyasının önde gelen isimleri tarafından multivizyon (çok kanallı gösteri) ve saydam gösterilerinin yanında, fotoğrafçılık ve eğitimcilik konusunda panel yapıldı. "Orta Dereceli Okullarımızda Fotoğraf Eğitimi" konusunda bildiri sundu.

 

1 Haziran 1996 Koşuyolu Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi ve Kültür Merkezi'nde yapılan "5. Öğretmenler Kültür ve Sanat Şenliği"nde öğretmenler fotoğraf sergisini hazırladı ve saydam gösterisi yaptı, kültür sanat şenliği yöneticiliğini yaptı.

 

1996 - 1997 öğretim yılında Özel Uğur Koleji'nde fotoğrafçılık kulübü kurdu ve fotoğrafçılık dersleri verdi.

 

28 Mayıs - 9 Haziran 1997 İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce hazırlanan 2. Yeditepe Kültür ve Sanat Şenliği'nin hazırlanmasında üst yönetim kurulunda görev yaptı. Fotoğrafçılık ve sergi çalışmalarının başkanlığını yürüterek bu etkinlikler çerçevesinde üç ayrı bölgede fotoğraf sergileri hazırladı.

 

1998 - 1999 öğretim yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan ve lise 1-2-3 sınıflarında okutulan tarih, coğrafya, edebiyat, inkilap tarihi kitaplarının teknik düzenleme ve fotoğrafçılıkla ilgili sorumluluğu ile görevlendirilerek fotoğrafların hazırlanmasında, fotoğrafları ve düzenlemeleriyle katkıda bulundu.

 

1992 - 1998 yılları arasında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen İstanbul Öğretmenleri Kültür ve Sanat Şenlikleri'nin hepsinin düzenlenmesinde etkin rol oynadı.

 

24 Aralık 1999 İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İFSAK kuruluşunun 40. Yıldönümünde, geçmiş yıllarda İFSAK yönetim kurullarında ve fotoğrafçılık alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle plaketle ödüllendirdi.

 

15 Şubat 2000 Onur üyeliği verildiği ve başkanlığını Prof. Dr. Orhan Kural'ın yaptığı Gezginler Kulübü adına "Gezi ve Anı Fotoğrafları" konulu fotoğraf yarışması düzenledi ve jürisinde görev aldı.

 

9 Haziran 2000 İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İFSAK kuruluşunun 40. Yıldönümü nedeniyle hazırladığı etkinliklerde yaptığı çalışmalar nedeniyle, Celal Yılmaz’a teşekkür belgesi verdi.

 

1 Mayıs 2002 Çekimlerini Fransa'da yaptığı saydam gösterisini Gezginler Kulübü'de sundu.

 

30 Kasım 2002 Celâl Yılmaz’ın, İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’ndeki 20. Yılı nedeniyle, kendisine plaket verildi.

 

2002-2003 öğretim yılında Özel Kültür Koleji'nde Fotoğrafçılık Kulübü kurarak fotoğrafçılık dersleri verdi.

 

2 - 9 Haziran 2003 Fotoğrafçılık öğretmenliği yaptığı Özel Kültür Koleji'nde öğrenci ve öğretmenlerin çektiği fotoğraflardan oluşan sergiyi, Kültür Koleji'nin İncirli kampüsünde açtı.

 

2002 - 2003 Yeşilköy Özel 2001 Koleji'nde fotoğrafçılık dersleri verdi.

 

25 Mart - 15 Nisan 2006 Celal Yılmaz, İFSAK'a gelişinin 25. yılı nedeniyle, "Fotoğraflarla İFSAK ve Fotoğraf Etkinlikleri Tarihi" başlıklı belgesel amaçlı fotoğraf sergisini İFSAK Sergi salonunda açtı.

 

26 Haziran 2009 Vefa Lisesi müzesi ve tarihinin aydınlatılmasında önemli yeri olan fotoğrafları düzenledi ve tarihiyle ilgili fotoğraf çekimleri yaptı.

 

18 Mart 2011 İstanbul Lisesi'nin tarihini yansıtan İstanbul Lisesi Müzesi'nin açık müze bölümünün hazırlanmasında büyük katkıları oldu. Ayrıca fotoğraf düzenlemelerini yaptı.

 

9 Mart 2013 Bakırköylü Sanatçılar Derneği BASAD tarafından derneğe yaptığı katkılar ve 10. Yılı nedeniyle “Bronz Üye Sertifikası”  verildi.

 

1 Temmuz 2013 Büyükçekmece İshakoğlu Musiki Derneği, fotoğrafçılık konusunda derneğe yaptığı destek nedeniyle Celâl Yılmaz’ı plaketle ödüllendirdi.

 

Özel radyolar, kültür-sanat dernekleri ve okulların fotoğrafçılıkla ilgili çalışmalarına, fotoğraf yarışmaları düzenlemelerine katkılarda bulundu. Yapılan edebiyat, şiir, kültür ve sanat etkinliklerinde, konularına uygun fotoğrafları ile gösteriler hazırladı. 

 

                       İFSAK  Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği Üyesi.

                                          ( 25 Ekim 1982 yılından beri)

                                                     --------------------------

                                            TFK Folklor Kurumu Üyesi

                                                 ( 1968 yılından beri)

                                                     --------------------------

                             Bakırköylü Sanatçılar Derneği BASAD Üyesi.

                                        (22 Temmuz 2002 yılından beri)

                                                     --------------------------

                                                  Bakırköylüler Derneği